ETHNO FUSION FEST

 eff logo program boja

 

Osmi beogradski

ETHNO FUSION FEST 2017

Lokacija: Dvorište beogradske sinagoge

15 - 18. juna 2017.

Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.
Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog dogadjaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.

 

eff 2014 shira utfila

Četvrtak, 15. jun u 20:30 - Dvorište Beogradske sinagoge

Shira u’tfila

Sefardska muzika Balkana i Severne Afrike

Shira u'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu. Shira U'tfila je do sada nastupala širom regiona, Evrope i sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ţeneva), Simha Festival (Vroclav). 2009. godine Shira U'tfila u Amsterdamu dobija prestiznu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.

Stefan Sablić - vokal, ud; Ivana Munđa – vokal; Elad Gabbay – kanun; Filip Krumes – violina; Sinan Aćifović – klarinet; Srđan Đorđević – kontrabas; Akash Bhatt - darabuka, bendir, cajon

www.shirautfila.com

https://www.facebook.com/shirautfila

shalom levi

Subota 17. jun od 21 :30

Shalom Levi & Elad Gabay

Jedan od najpopularnijih hazana (kantora) iz Izraela, Rabin Shalom Levi predstaviće tradicionalnu muziku jevreja koji su živeli u arapskim zemljama (Maroko, Tunis, Egipat, Sirija). Jevreji kao semitski narod pripadali su kulturi bliskog istoka pa je tako I njihova muzika u velikoj meri bila slična arapskoj muzici. Mnoge popularne melodije su “pozajmljivane” i adaptirane na Hebrejske reči. Shalom Levi jedan je od autentičnih predstavnika ove stare muzičke tradicije koja je poslednjih godina doživela veliki procvat I popularnost u celom svetu.

Muzička pratnja: Elad Gabay – kanun, Stefan Sablić – ud, Akash Bhatt - perkusije

 

orinetal trio

 

 

 

 

 

hot club of belgrade

Nedelja 18. Jun od 20:30

Oriental Trio + percussion session

Oriental trio predstaviće muziku koja potiče iz raznolikih tradicija istočnog Mediterana I koju odlikuje makam (lestvica ili modus) i obilje različitih ritmova dugog i kratkog niza. Ova muzika vekovima je uspešno prevazilazila kako etničke, tako i klasne granice, pa se repertoar sastoji iz kompozicija nastalih na dvoru u Istanbulu, iz narodnih i onih pesama koje su se izvodile u gradskim kafanama, kao i iz savremenih autorskih kompozicija. Izvođenje navedenih žanrova bilo je primereno u svakom socijalnom kontekstu: tako narodnim pesmama u prosečnoj izvedbenoj situaciji neretko prethode instrumentalne kompozicije koje su napisali dvorski muzičari raznovrsnog etničkog porekla (Jermeni, Grci, Sefardi itd) ili sami sultani, što je praksa kojoj se ovakvim repertoarom ostaje dosledan.

Sinan Aćifović - klarinet; Stefan Sablić - kanun; Goran Milošević - tarabuka i def; Antonije Tot - ud

 

Percussion session

Akash Bhatt, Goran Milošević i Zare

 

Drugi deo od 21:30

Hot club of Belgrade

Hot Club of Belgrade gaji Manoushe Jazz koji je početkom prošlog veka nastao na fuziji muzike roma zapadne Evrope i američkog džeza. Ovaj muzički
stil se prvi put pojavio na teritoriji Francuskoj i Belgije. a njegovi rodonačelnici  su čuveni gitarista Đango Rejnard i violinista Stefani Grapeli. Kao jedan od najvažnijih predstavnika ovog muzičkog pravca u regionu, Hot Club of Belgrade bazira svoj repertoar kako na standardima džez, sving i džipsi muzike, tako i na autorskim kompozicijama.

Branko Maćić - solo gitara; Filip Krumes - violina; Nebojša Pešić - ritam gitara; Ivan Maksimović – kontrabas