ETHNO FUSION FEST

 eff logo program boja

 

Deveti beogradski

ETHNO FUSION FEST 2018

Lokacija: Dvorište beogradske sinagoge

20 - 24. jun 2018.

Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu, u centru grada. Muzičari različitih nacija, kultura i porekla ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti. Oni se prepoznaju i odmah su bliski, ostvaruju dragocene kontakte, razmene iskustva i sve to čini atmosferu koja je puna tolerancije i ljubavi.
Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog dogadjaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.

 

shira utfila gvojos

Sreda, 20. jun od 20:00

Shira u'tfila

Sefardska muzika Balkana i Mediterana

Šira Utfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Grupa strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu.

Stefan Sablić – vokal,’ud, Filip Krumes – violina, Sinan Aćifović – Klarinet, Srđan Đorđević – kontrabas, Akash Bhatt – perkusije

www.shirautfila.com 

YouTube

Facebook

sevdah session 2018

Sevdah Session & Vladimir Savić

Sevdalinka

Vladimir Savić, pevač i sazlija iz Tuzle (danas živi u Malom Zvorniku), jedan je od retkih izvođača bosanske sevdalinke koji je u stanju da stvori autentičnu atmosferu sevdaha i meraka koja će sigurno oduševiti sve one koji makar malo vole ovu pesmu i način na koji se ona nekada izvodila.
YouTube

 

german lopez y antonio toledo

Četvrtak, 21. jun od 20:00

Germán López y Antonio Toledo (Španija) Canela y Limón

Muzika Kanarskih ostrva

Duo koji čine timplista sa Kanarskih ostrva Herman Lopes i gitarista Antonio Toledo predstavlja savršen muzički spoj. Dva instrumenta oživljavaju autentičnost muzike sa Kanarskih ostrva sa neočekivanim uticajima. Improvizacija i interakcija između ovih muzičara čine koncert jedinstvenim iskustvom.

Nakon nastupa na festivalu Vomeks u Santjagu de Komposteli 2014. i potom 2015. u Budimpešti, počinje međunarodna karijera ovog jedinstevnog dua sa koncertima u Poljskoj, Kanadi, SAD, Portugalu, Češkoj i Nemačkoj, a sada i u Srbiji, gde gostuju na inicijativu Instituta Servantes.
Uživanje u muzici ovog dvojca je zagarantovano.

https://www.germanlopeztimple.com/

YouTube

 

havay viktoria fakutya

Havay Viktoria & Fakutya (Mađarska)

Muzika Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji

Ansambl Fakutja iz Budimpešte formiran je sa ciljem da izvodi očaravajuće igre i muziku Čango-Mađara iz regije Moldove u Rumuniji. Čango-Mađari žive severozapadno od Crnog mora, duž reka Siret, Prut i Tazlo. 

Zbog izolovanosti, Čango-Mađari iz Moldove očuvali su veoma arhaičnu mađarsku duhovnu kulturu. Njihov dijalekat je verzija srednjovekovnog mađarskog jezika. Narodni instrumenti Čango-Mađara iz Moldove su: frule, kaval,violina, kobza (vrsta laute) i čangoski tapan.
Čango muzički svet interpretiraju sa mladalačkim humorom, povezali su pesmu i muzičku pratnju radi promovisanja kulture Čango-Mađara, kako u Mađarskoj tako i širom sveta.

Viktória Havay – vokal, Dániel Bolya – flauta, kaval, Csaba Barsi – ples, Irén Fekete – violina, Sándor Kis – bas gitara, perkusije, Zsuzsanna Kovács – ples, Ferenc Kudász – koboz, Zoltán Székely – flauta, kaval, saksofon, Márton Walch – tapan, bubnjevi, drombulja

YouTube

 

tamar

Subota, 23. jun od 21:30

Caravan Sarai ft. Lala Tamar

Flamenco/Arabic/Balkan music fusion

Tamar Bloh je pevačica brazilsko-marokanskog porekla koja živi u Izraelu. Njena specijalnost je muzika Andaluzije i Severne Afrike. Ovom prilikom pratiće je jedan od najistaknutijih flamenko gitarista sa naših prostora Mirza Redžepagić, koji živi u Sarajevu, kao i našoj publici već dobro poznati virtuozni perkusionista Akaš Bhat, koji dolazi iz Ahmedabada, i kontrabasista iz Izraela Danijel Mor. Ovaj nesvakidašnji spoj muzičara koji će po prvi put nastupiti zajedno inspiraciju za ovaj nastup pronaći će u fuziji flamenka, sefardske muzike severne afrike, orijentalne muzike, bosanske sevdalinke i još mnogo toga.

Tamar Bloch (ISR), Mirza Redžepagić (BIH), Akash Bhatt (IND), Daniel More (ISR)

YouTube
YouTube
YouTube

rahat

Nedelja, 24. jun od 20:00

RAHAT

Muzika Istočnog Mediterana

Rahat je osnovan 2017. godine i čine ga trojica beogradskih muzičara koji dele zajedničku strast za makamsku (modalnu) muziku Istočnog Mediterana. Makam je kompozicioni sistem koji odlikuje mnoge muzičke stilove sa područja Balkana, Anadolije i Bliskog istoka. 
Program čine splet kompozicija koje stilski pripadaju turskoj klasičnoj tradiciji i rebetiko muzici.

Sinan Aćifović – klarinet, Stefan Sablić – kanun, Antonije Tot – ud

Facebook

mirza i kenan

Mirza & Kenan

Flamenco & Sevdah

Mirza i Kenan jedinstveni su bosanskhercegovački muzički duo koji kombinuje sevdah i flamenko. Kenanov arhaični i melizmatični glas priča o ljubavi, tajnim strastima, radosti i tragedijama, uz mirzinu virtuoznu flamenko gitaru ili orijentalni oud slušaoce odvode u svet flamenka i tanga. Svi ljubitelji fuzije flamenka i sevdaha pozvani su na prelepo veče bosanskih, ali i andaluzijskih muzičkih trendova u prelepim aranžmanima koji će ovaj duo izvesti.

 

 

Cena pojedinačne karte je 400 din, karte se mogu kupiti sat vremena pre svakog koncerta. Karta važi za oba koncerta večeri. Komplet karata je 1.200 din. Svi koncerti počinju od 20:00 časova osim koncerta u subotu 23. juna od 21:30.